Navigace

5 bezpečnostních rad pro řidiče kamionů

Řídit kamion je těžká a nebezpečná práce. Být profesionálním řidičem a mít zodpovědnost za takový kolos vyžaduje velkou dávku zkušeností, odvahy a spoustu selského rozumu. Za volantem se dostanete do spousty nepředvídatelných situací a měli byste vědět, jak se v nich zachovat.

Tyto bezpečnostní zásady byste měli mít stále na paměti. Zodpovědnost totiž máte nejen za sebe, za svůj tahač a náklad, ale také za všechny řidiče kolem vás.

1. Buďte pozorní

Sledujte, co se děje kolem vás, dobře se dívejte na silnici. Uvědomujte si, kdo jede před vámi, za vámi a vedle vás, abyste podle toho mohli jednat. Pozornost klesá s časem, proto určitě dodržujte předepsané přestávky a opravdu si během nich odpočiňte, nepodceňujte spánek.

2. Informujte se o počasí

Před výjezdem se podívejte, jaké mají být povětrnostní podmínky a během cesty počasí kontrolujte. Sledujte venkovní teplotu a změny stavu vozovky. Když budete vědět, co vás čeká, lépe se na jízdu za špatného počasí připravíte.

3. Vyhýbejte se velkému provozu

Kdykoliv je to možné, vyhněte se jízdám ve špičce. Čím větší provoz, tím větší pravděpodobnost nehody. Ze všech tipů pro bezpečnost jízdy je přitom právě tento nejčastěji ignorován. Pokud to jen trochu jde, ve špičkách se snažte odpočívat, a silnice si užívejte, když jsou prázdnější.

4. Zmapujte si místo doručení

Vezete zboží nějaké nové firmě, kde jste ještě nebyli? Pravděpodobně vám řeknou, že k nim nákladní auta jezdí zcela běžně a nikdy nemají problém. Klidně si ale pozastavte někde na kraji a podívejte se, kudy projedete a co vás v areálu čeká. V cestě vám mohou stát překážky jako hydranty, sloupy atd. Spousta nehod, které naštěstí nemají vážné důsledky, se stává právě v areálech, hodně často v noci. Řidič vjede do příkopu, narazí do sloupu pouličního osvětlení apod. Prozkoumejte terén či areál, do kterého vyjedete, ať se případné kolizi vyhnete.

5. Nepředjíždějte zbytečně a dodržujte odstup

Tohle je základní pravidlo. Čím častěji budete měnit jízdní pruhy, tím vyšší je riziko nehody. Pokud ho změnit opravdu musíte, přejíždějte velmi opatrně a ideálně v místech s dobrou viditelností, dávejte pozor na mrtvý úhel a kontrolujte zrcátka. Také je důležité, abyste měli jistotu, že budete mít po celou dobu dostatek rychlosti – předjíždění s naloženým kamionem do kopce, které trvá několik minut, určitě ostatní řidiče nepotěší. Nebuďte netrpěliví, jeďte raději pomaleji, než abyste neustále předjížděli, a před kamionem si nechte dostatek místa. Jestliže se něco pokazí, pravděpodobně to bude před vámi, tak ať máte čas zareagovat.

Bonusový tip: Dopřejte si ve vašem kamionu pohodlí

Člověk je pozorný a dokáže rychle uvažovat, když je v psychické pohodě. Proto nezapomínejte na dostatek spánku, pravidelně se stravujte, nezapomínejte na hygienu. Cestou se můžete stavit třeba v našem TIRcentru na exitu 15 na dálnici D1. Máme skvělé zázemí pro řidiče se sprchou, odpočinkovými místnostmi a občerstvením.

TIR CENTRUM - recepce