Navigace

Kamion jako domov na kolech - proč je komfort v kabině důležitý?

Řidiči kamionu mají náročný život, který tráví v malém prostoru v kabině kamionu. Ostatní účastníci provozu je vnímají spíše negativně, kamiony jsou velké, pomalé a překáží. Lidé si však vůbec neuvědomují, že kamion, co je zrovna brzdí, veze zboží pro ně.

Dlouhé cestování a nekonečné čekání v kolonách zní velmi náročně. Mohlo by se zdát, že povolání řidiče kamionu je nekomfortní, nenechte se ale mýlit! Kabiny kamionů již dávno nejsou jen sedadlo a volant, s trochou nadsázky jsou to dnes již malé obývací pokoje, kuchyně i ložnice v jednom. Pokud Vás zajímá, jaké vybavení mají dnešní moderní kamiony a čím si řidiči usnadňují a zpříjemňují dlouhé trasy, pokračujte ve čtení.

Vylepšení kabin kamionů pro zdravější práci řidičů

Často je to profese každého z nás, která předurčuje, zda můžeme vést zdravý život či nikoliv. Zejména řidiči kamionů však musí překonat opravdu mnoho omezení a překážek, pokud si chtějí udržet svou kondici. Dlouhé sezení, nepravidelná strava, stres a cesty v různý čas včetně noci určitě zdraví nepřispívají. Pokud si k tomu přidáme osamělost, kvalita života řidičů kamionů by mohla být velmi nízká. Toto si uvědomují i výrobci kamionů, a proto stále přicházejí s novinkami a vychytávkami.

Není nadsázkou, že kamion je domov na kolech. Řidiči z kamionů musí být opravdu v dobré fyzické i psychické kondici, aby byli schopni překonat náročné cesty a následně například skládání či nakládání zboží. Musí být i manuálně zruční, aby byli schopni na kamionu provést i běžnou údržbu a drobné opravy.

KOMFORT V KABINĚ

Statická poloha vsedě působí neblaze na lidský organismus a pohybový aparát. Z dlouhodobého hlediska dochází k utlačování meziobratlových plotének a poškozování páteře vedoucí bolestem v bederní krajině a v oblasti kolem krční páteře. Kabiny v moderních kamionech bývají dnes již vybaveny masážními sedadly, které řidičům umožňují úlevu v momentech, kdy si nemohou dovolit zastavit a protáhnout se. Komfort v podobě klimatizace je v dnešní době samozřejmostí, vylepšením pak jsou vyhřívaná skla, sedadla i volant.

Tempomat je v kamionu již téměř nutností, slouží k automatickému udržování nastavené rychlosti. Na dlouhé monotónní dálniční přesuny, při kterých by řidič jinak musel udržovat konstantní rychlost pouze pomocí plynového pedálu, by cesta bez něho byla dnes již nepředstavitelná. Na druhou stranu může být někdy i příčinou kolizní situace, z důvodu ztráty koncentrace a soustředění, ale za opatrného používání se jedná o výborného pomocníka nejen pro komfort řidičů, ale také pro ekonomičnost jízdy. Skvělou výhodou je i adaptivní tempomat, který řidič ocení při popojíždění v kolonách – sám si dokáže udržovat bezpečnou vzdálenost od vpředu jedoucího vozidla.

Veškerou výbavu si můžete určit již při nákupu kamionu, ale leccos se dá přidat i později. Určitě však při výběru nesmí být opomenuty bezpečnostní systémy, které ohlídají kondici řidiče a zajistí, aby neusnul za jízdy. Existuje též asistent pro zachování jízdního pruhu či brzdový asistent zabraňující vozidlu najet na překážku. A pokud se přeci jen nehoda stane, v moderních kamionech jsou implementovány SOS tlačítka, která při nehodě sama vyhodnotí situaci a přivolají pomoc.

Jak má vypadat pohodlný kamion?

Co řidiči kamionu opravdu nejvíce ocení? Kromě zmíněné kvalitní řidičovy sedačky určitě pořádné audio vybavení – hudba je skvělým společníkem na cesty a rádio oblíbeným způsobem např. spojením se svou domovinou. Bez aktuálního (dnes už běžně on-line) navigačního systému si žádný z řidičů dnes jistě nedovede představit dojet k cíli. Navigace vypočítává aktuální polohu, rychlost a směr pohybu, družice jsou schopny sledovat počet ostatních aut na trase a tím vypočítávat reálný odhad času potřebného k dosažení cíle.

Skvělým doplňkem jsou také televizory (dnes standardně s plochou obrazovkou) s vlastní satelitní anténou a přijímačem.

A když jsme u času – kvůli jeho šetření se řidiči často stravují právě v kamionech, proto jsou skvělé integrované prvky jako lednička, mikrovlnka a vařič připojený na plynovou bombu. Skoro nutností jsou držáky na nápoje, hlavně na kávu.

A pokud s únavou již ani káva nepomůže, vybavení dnešních kamionů je velmi komfortní právě proto, aby se v nich dalo velmi dobře odpočívat a přespat. V kabinách kamionů se najde místo i pro postel, někdy i v nadstandardních rozměrech a opatřenou kvalitními matracemi. Kamioňáci si do svých “domovů na kolech” mohou nechat namontovat i různé typy stolků a úložných prostor. V některých luxusnějších kabinách naleznete také malé umyvadlo s tekoucí vodou nebo zabudovaný trezor.

Pokud byste si rádi pořídili lépe vybavený kamion či přidali do svého kamionu nějakou vychytávku, určitě nás kontaktujte a my vám rádi poradíme.