Navigace

Jako první budou s tahači Tesla jezdit v Pepsi

Elon Musk na začátku října oznámil, že Tesla zahajuje výrobu tahače Tesla Semi, elektrického tahače s dojezdem 800 km. Jako první tyto elektrotahače dostane společnost Pepsi, a to 1. prosince.

Tesla Semi není žádnou novinkou, mluví se o něm již od roku 2017. Tehdy ho Tesla slibovala už na rok 2019. Výroba se však zpozdila, celý svět čekal, že Semi přijde v roce 2023. Musk ale v srpnu překvapivě oznámil jeho příchod už koncem letošního roku.

Tahače s dojezdem 805 km na jedno nabití

Tesla tvrdí, že tahač má dojezd 500 mil (805 km) na jedno nabití. Vyrábí se v Nevadě, kde zvládají vyrobit pět kusů týdně. Aby se mohla produkce navýšit, počítá se s výrobou ještě v Texasu.

Firma Pepsi si objednala rovnou 100 elektrických tahačů, které obohatí její firemní flotilu. Část z tohoto množství má být použita na přeměnu závodu Frito-Lay Modesto v Kalifornii na zařízení s nulovými emisemi. První tahače, které Pepsi obdrží 1. prosince, tedy půjdou nejspíš právě tam. V závodě Modesto totiž Tesla už loni instalovala nabíječku Megacharger.

Spolehlivý tahač? Cesta bude ještě dlouhá

Vzhledem k současným cenám energií mnozí lidé zvažují, zda se vůbec elektro tahače vyplatí. Tesla Semi však přichází s velmi zajímavým dojezdem a v USA také zajímavou cenovkou. Očekávaná cena je 180 000 dolarů, ale skrz americký dotační program na něj zájemci z USA mohou získat daňovou úlevu až 40 000 dolarů.

Jen pár dní poté, co Musk oznámil začátek výroby modelu Tesla Semi, se však na internetu objevilo video, které ukazuje na nějakou poruchu. Ve Fremontu v Kalifornii, kousek od továrny Tesly, se na videu nacházela odtahová služba, policie a servisní vozidlo Tesly. Zpočátku produkce zřejmě nový model budou trápit technické závady.

Minimálně do doby, než Tesla vychytá většinu technických chyb, tedy radíme zůstat u klasických vozů s tradičními typy paliva. Podívejte se například na naši nabídku tahačů.