Navigace

Řidičky kamionu? Žádný div v Česku ani ve světě

Tipli byste si, že řídit kamion je práce spíš pro drsného chlapa? Většinou ano, i za volantem kamionu však sem tam potkáte ženy. Některé jsou drsnější než šmirgl papír, jiné působí jako křehké dívky. Ale jen zdánlivě. Když si začnou samy opravovat auto, nebo vám nabídnou pomoc, ocitnete-li se na silnici v nesnázích, budete zírat.

Na britské BBC byl na začátku července odvysílán dokument Queen of Trucks (Královna kamionů) o Shannan Paterson, 27leté slečně, která v 19 letech odstartovala svou autoškolu pro kamiony. Přivedl ji k tomu táta, který měl autoškolu na náklaďáky. A podobné případy odvážných žen máme samozřejmě i v Česku.

Amazonka brázdí Evropu za volantem kamionu

Příkladem je Radka Balousová, která si říká Amazonka. Na to, že je řidičkou tahače návěsů, byste ji určitě netipovali. Působí křehce. Ve skutečnosti se však mezi auty pohybuje už dlouho. Vyučila se automechaničkou, ovšem chtěla jezdit. Začala s dodávkou po Česku, později se dostala do zahraničí. To ještě stále s dodávkou. Kvůli špatným podmínkám práce si ovšem dodělala papíry na návěsy a přesedlala do kamionu.

Těžký život ženy za volantem kamionu nemají

V dnešní době už se povolání tolik nerozdělují na mužská a ženská, ženy v mužských oborech jsou naopak vítány. Řidičky kamionů to potvrzují, setkávají se spíše s chválou a komplimenty. Negativní jsou pouze lidé na sociálních sítích, například Radka Balousová je poměrně slavná na YouTube, kam přidává videa ze svých cest. Online si však kritiku slízne téměř každý, lidem se snadno pomlouvá, když se schovají za internetovou přezdívku.

Sama Radka Balousová říká, že každý den vidí 2-3 ženy řídící nákladní auta. Stále jsou tedy v podstatné menšině, rozhodně ale ne zcela osamělé.

V naší nabídce máme tahače, které budou vyhovovat mužům i ženám. Kontaktujte nás, rádi vám pomůžeme s výběrem.