Navigace

5 věcí, které jste nevěděli o tahačích

Každý ví, jak vypadá kamion. Každý z nás si také dokáže představit kočovný život kamioňáka, který dobrodružně projíždí celou Evropu, na druhou stranu musí trávit dlouhé dny či týdny bez rodiny. V oboru nákladní dopravy se však skrývá mnoho zajímavostí, o kterých jste možná neměli ani tušení.

Pojďme se společně na některé zajímavosti z oboru tahačů a nákladní dopravy podívat.

1. Pouze 6 % řidičů kamionů tvoří ženy

Zase tak překvapivé toto zjištění není. V odvětví kamionové dopravy prostě dominují muži. Možná je to dáno i tím, že ženy by si nemohly dovolit na dny či týdny opustit rodinu. Kdo by se postaral o děti? Dámy všech různých etnik a věkových skupin tvoří asi jen 6 % řidičů.

2. Řidiči tahače stráví přes 240 nocí daleko od rodiny

Je to dobrodružný život, na druhou stranu také trochu smutný. Kamioňáci zmeškají první dětské krůčky, první jedničku ve škole, svátky a samozřejmě přijdou také o dny volna během svátků.

3. Malé firmy tvoří 90 % průmyslu

Kolik dokážete jmenovat velkých přepravních firem, které rozesílají své kamiony daleko po Evropě? Možná si na nějaké vzpomenete, avšak daleko více je menších soukromých podnikatelů. Autodoprava je populárním oborem k podnikání na vlastní pěst.

4. Emise kamionů byly významně zredukovány

Nákladní doprava se na tvorbě emisí podílí nemalým dílem. Faktem ale je, že emise kamionů se v posledních dvaceti letech podařilo snížit o neuvěřitelných 95 %.

5. Množství kamionů je prakticky nespočitatelné

Kdybyste za sebe narovnali všechny kamiony jezdící po USA, dosáhly by na Měsíc. V Evropě je situace pochopitelně podobná, kamionová doprava tvoří velkou část dopravy zboží a transportu nejrůznějších výrobků.

Jste i vy součástí tohoto obrovského oboru, jímž je kamionová přeprava? Chybí vám právě nějaké stroje, protože rozšiřujete svou působnost? Musíte nahradit rozbitý tahač? Podívejte se na naši bohatou nabídku tahačů, návěsů, přívěsů, nákladních aut a další techniky.