Navigace

Čínský elektrický tahač má zatopit Tesle

Nejen elektromobily, ale také elektrické tahače začínají dobývat svět. Tedy vlastně spíš teprve začnou. Velkým průlomem jistě bude, až Tesla uvede na trh svůj model Semi. Na konceptech se pracuje od roku 2017, produkce je plánovaná na rok 2023. Už teď se však ví, že Tesla bude mít konkurenci.

Čína opět nezklamala a stejně jako je tomu u notebooků, telefonů, televizí a mnohé další elektroniky, i tentokrát nabídne konkurenci. Čínská automobila Geely totiž nedávno představila svůj elektrický tahač Homtruck. Plánuje ho uvést v Evropě, Jižní Korei, Japonsku a Severní Americe. Cílí tedy i na trhy, kde dominuje Tesla.

Co můžeme od elektrického tahače Geely Homtruck čekat?

Zajímavostí je, že se chystá rovnou několik variant pohonu. Homtruck si budete moct pořídit jako hybridní automobil s metanolovými palivovými články, nebo s čistě elektrickým pohonem. První varianta je velmi zajímavá, protože Geely do baterií poháněných metanolem investuje už nějaký čas. Některá osobní vozidla je již využívají.

Baterie Homtrucku bude výměnná. V interiéru pak najdete vše, co řidiči kamionů na cestách potřebují, tudíž jednolůžko, ledničku, kuchyňský kout, malou pračku, sprchu a toaletu. Cestovat v Homtrucku tedy bude jako vozit si s sebou domov.

Do roku 2030 s autonomním řízením

Své elektrické tahače avizovala již řada automobilek jako například německý Daimler a čínský BYD, do nějž investuje Warren Buffet. Geely Homtruck má však velký potenciál konkurovat Tesle, jelikož se hodně zaměřuje na automatizované řízení. Už při prvním uvedení na trh by vozidlo mělo částečně nabídnout autonomní řízení, úplné automatizace pak automobilka plánuje dosáhnout do roku 2030.

Aktuální situace uvedení nových elektromobilů příliš nenahrává, rostou ceny surovin a ve světě je nedostatek polovodičů. Také cena lithia je rekordní. Geely se však snaží najít alternativní řešení mikročipů a problémy postupně řeší.

Než se dočkáme elektrických tahačů na českých silnicích, podívejte se na naši nabídku tahačů.