Navigace

Jak se starat o tahač v zimě?

Teploty pod nulou a sněhová pokrývka na silnicích jsou náročnými podmínkami pro všechny, které živí pohyb po silnici – pro samotné řidiče tahačů i pro manažery a dispečery. Všechna vozidla přes zimu vyžadují péči, avšak kamiony a tahače jsou specifické.

Co radí odborníci? V prvé řadě byste tahač v zimě neměli šetřit, dostatečně rychlá jízda totiž auto zahřívá a motor potřebuje teplo. Za tímto účelem se vyplatí pořídit i ohřívač motoru. Měli byste ho používat zejména v případě, kdy tahač delší dobu stojí (déle než jeden den).

Pro tahač v zimě je extrémně důležité palivo

Chcete-li v zimě jezdit s přijatelnými náklady, důležitá je správná údržba paliva:

  • Když teploty klesnou pod -5 °C, přidejte do nafty zimní přísadu s anti-gelem, která chrání proti zamrzání.
  • Tankujte opravdu kvalitní palivo, nesnažte se šetřit, na palivu se to nevyplácí.
  • Udržujte palivovou nádrž vždy aspoň z poloviny plnou. V prázdné nádrži je více vzdušné vlhkosti, která může zkondenzovat na vodu a ucpat filtr.
  • Pečlivě plánujte. Popřemýšlejte, jakými nejchladnějšími oblastmi tahač pojede, a podle toho zacházejte s palivem. Ačkoliv u nás například v prosinci moc sněhu nemíváme, při cestách na sever se vozidlo pravděpodobně setká s horšími podmínkami.

Tahač v zimě vyžaduje pravidelné kontroly

V zimě byste měli častěji kontrolovat brzdy, baterii, chladicí kapalinu, lišty stěračů skla, světlomety, brzdová světla, zámky dveří, které by měly být dostatečně namazány, aby nezamrzly. Speciální kontrolu si zaslouží taktéž pneumatiky, a to jak vzorek, tak tlak. Nízké teploty pomalu snižují tlak v pneumatikách, což má dopady na životnost vzorku, spotřebu paliva, a hlavně bezpečnost jízdy. Na zimu se taktéž hodí používat čepičky na ventilky, abyste zamezili hromadění vlhkosti a ledu ve ventilcích. V zasněženém terénu je samozřejmě vhodné uvažovat o sněhových řetězích.

Hledáte spolehlivý tahač, který přežije i drsné zimní podmínky? Podívejte se na naši nabídku tahačů.