Navigace

První dojmy z nové vlajkové lodi DAF XF

DAF XF byl vyvinut pro maximální efektivitu přepravy. Zaujme ultramoderním designem, který z něj dělá jeden z nejatraktivnějších dálkových nákladních vozů. Luxus je znát zvenku i zevnitř a výkonné motory PACCAR jen přidávají na výjimečnosti.

DAF XF byl vyvinut pro maximální efektivitu přepravy. Zaujme ultramoderním designem, který z něj dělá jeden z nejatraktivnějších dálkových nákladních vozů. Luxus je znát zvenku i zevnitř a výkonné motory PACCAR jen přidávají na výjimečnosti. První dojmy z nové vlajkové lodi jsou tedy jednoduše skvělé.

Značka DAF je v Evropě nesmírně populární, ostatně její nákladní vozy byly v roce 2018 vůbec nejprodávanější. Nové modely CF a XF by nizozemskou značku měly vynést znovu do výšin. Konkrétně model XF je dodáván v konfiguraci 6×4 a se třemi variantami kabiny – Comfort s nízkou střechou, Space je vyšší a prostornější, Super Space s ještě větší dávkou prostoru.

Ještě více výkonu

Tahač má motor PACCAR MX-13 s výkonem 30 až 530 koní (390 kW) a točivým momentem 2600 Nm. Není pochyb o tom, že se dokáže vyrovnat většině evropských šestiválců, vzpomeňte si na Volvo s 540 a Scanii s 500 a 2550 Nm.

Nejde však jen o lepší výkon. DAF se chlubí také ekonomičtější jízdou, k níž přispívá například nové turbodmychadlo. Turbodmychadlo HE500 poskytuje podporu při nižších otáčkách, a tak pomáhá dosáhnout maximálního točivého momentu i při těchto nižších otáčkách. Přepracovaná kabina je aerodynamičtější, což ve spotřebě rovněž hraje roli.

Vyšší bezpečnost

Bezpečnostní výbava byla u modelu XF přepracována, nový nákladní vůz má radarový tempomat, asistenta jízdního pruhu, kontrolu stability i varování před kolizí. Disponuje i kamerou s bočním pohledem, takže spatříte i to, co není vidět v zrcátku. Vylepšen byl rovněž výhled ze sedadla řidiče.

Vylepšeny byly i tři velké schůdky pro nástup, odpružená sedadla s vyhříváním, loketní opěrky. Tlačítko pro tempomat je na pravé straně volantu, srdcem palubové desky je samozřejmě velká obrazovka s řadou funkcí. Mezi sedadly najdete také velkorysou ledničku, do níž se vejde jídlo na několik dní cesty.

A jaký je nový DAF XF na silnici? To si nejlépe vyzkoušíte osobně. V naší nabídce DAF XF naleznete také.