Navigace

Jak vybrat nákladní auto?

V současné době je příliš mnoho vozidel klasifikováno jako nákladní. Sice se na první pohled zdá, že výběr nákladního vozidla je snadný, ale jakmile zvážíte všechna využití a rostoucí počet možností, rychle se ztratíte v spleti variant a modelů.

Jak tedy vyřešit dilema, jaký nákladní automobil nebo přívěs vám bude nejlépe vyhovovat? Zvláště když na této volbě závisí úspěch vašeho podnikání.

Moderní nákladní vozidla jsou velká, výkonná a schopná. Stejně tak jsou vybavena bezpečnostními a komfortními prvky. Existují zdánlivě nekonečné možnosti, co se týče motorů, exteriéru i interiéru, velikostí lůžek uvnitř a podobně.

Typ kabiny nákladního auta

Tento parametr je důležitý pouze v případě, že hodláte nákladní automobil používat k jiným účelům než k převozu věcí. Většina nákladních automobilů má standardní kabinu, která má 2 dveře a dostatek místa pro 2 až 3 osoby. V případě tahačů je ještě připraven prostor pro přespání ve formě lůžka.

Motor

Benzínové motory jsou vhodné pouze pro dodávky a malá nákladní vozidla, ale nejsou tak časté. Pokud hledáte něco většího, pořídíte si nákladní automobil s naftovým motorem. Setkáte se s motory V8 nebo V12 podle toho, jaký výkon potřebujete. U nákladních automobilů také velmi záleží na spotřebě paliva.

Hnací ústrojí

S automatickými pohonnými jednotkami se obvykle setkáte u menších nákladních vozidel, i když jsou stále oblíbenější i u větších nákladních vozidel. Nákladní vozidla mívají mnoho převodových stupňů; základní vzorec je, že více převodových stupňů se rovná lepší kontrole trakce, ale také větší údržbě a složitějšímu řízení.

Pokud jde o kola, většina nákladních vozidel bude mít pohon 4WD, i když můžete koupit i některá nákladní vozidla s pohonem 2WD, ale nedoporučuje se to.

Tažení/zatížení

Menší nákladní vozidla jsou schopna táhnout od tří do osmi tisíc kilogramů. U středně velkých nákladních vozů jsou velké rozdíly, co se týče zatížení, konfigurace motoru a náprav, což potom vede i k rozdílné nosnosti.

Těžká nákladní vozidla zvládnou táhnout mnohem více než ostatní typy nákladních vozů a mají také mnohem více kol. Před nákupem konkrétního modelu si nastudujte informace o poměrech náprav. Poměry náprav určují, jak rychle váš nákladní automobil nabere rychlost. Zatímco někdo se spokojí se standardním převodovým poměrem, s nímž se nákladní automobily dodávají, někdo chce používat vozidlo pro tažné účely, a v tom případě je lepší snížit převodový poměr náprav pro vyšší výkon.

Bezpečnost

Bezpečnost je vždy důležitá, ale ještě důležitější se stává při nákupu nákladního automobilu pro pracovní účely. Jste zodpovědní za bezpečnost svých zaměstnanců, proto by nemělo dojít k žádnému riziku. Spousta nákladních vozidel je v současné době vybavena několika airbagy, které zajišťují, že řidič a cestující budou v případě kolize v bezpečí.

Další nezbytnou součástí bezpečnosti je doba, za kterou nákladní vozidlo zcela zastaví. Brzdové systémy nákladních automobilů byly v průběhu času značně vylepšeny a budete překvapeni, jak rychle dokáží nové nákladní automobily zastavit.

Podívejte se do naší nabídky nákladních vozidel. Určitě vyberete správné řešení i pro vás.