Navigace

Jak velký je nejdelší autobus? A další zajímavosti o autobusech

Snad všichni jsme už někdy v životě jeli autobusem, mnozí jimi denně dojíždí do práce. S důrazem na ekologii pravděpodobně oblíbenost hromadné dopravy jen poroste. Zkusili byste si tipnout, kdy se po světě proháněl první autobus nebo kolik lidí se vejde do nejdelšího autobusu?

V naší nabídce najdete standardní moderní autobusy k prodeji i k pronájmu. Společně teď ale trochu odlehčíme situaci a podíváme se na některé extrémy.

První autobus v roce 1662

Většina lidí se domnívá, že autobus je vynálezem moderní doby. To se ovšem pěkně pletou. První autobusy jezdily už kdysi ve Francii a jejich palivem bylo seno! Ano, byly to koňské povozy, které mohly přepravovat až osm cestujících najednou. S myšlenkou hromadné dopravy ve Francii přišel slavný matematik a filozof Blaise Pascal. Právě on se zaobíral tím, že půjčení kočáru normálně stojí 140 franků na den, ale pokud budou cestující sdílet „autobusovou linku“, zaplatí každý z nich pouze 5 franků. Pascalem vymyšlený autobusový systém fungoval až do 90. let 17. století.

Nejdelší autobus pojme až 350 cestujících

Tušíte, kolik lidí se vejde do běžného autobusu? Typická kapacita bývá nejčastěji 42 nebo 55 sedících cestujících. Nejdelší autobus na světě však pojme až 350 cestujících. O to, který je přesně nejdelší, se vedou spory.

V Guinnessově knize rekordů se dozvíme, že nejdelší autobus je DAF Super CityTrain (dlouhý 32,2 metru), který uveze až 350 lidí a váží 28 tun. Jezdí v Demokratické republice Kongo.

Z neoficiálního zdroje jsme se dočetli, že v Číně existuje ještě delší autobus, který má 5 sekcí se 4 klouby a pojme až 380 lidí. Bohužel se nám nepovedlo dohledat konkrétnější informace – pokud je nalezneme, rádi Vás budeme informovat v dalším článku.

Omnibus pro všechny

V češtině používáme výraz „autobus“, přidali jsme si předponu ke slovu „bus“ používanému v mnohých jazycích. Bus přitom pochází z latinského slova „omnibus“, což znamená „pro všechny“. Obyvatelé francouzského Nantes prý vozidlo označovali jako „omnibus“, protože jedna z prvních autobusových zastávek byla poblíž kloboučnického obchodu s názvem „Omnes Omnibus“, vlastnil ho pan Omnès.

Ať už hledáte bezpečný způsob přepravy pro skupinu, nebo chcete provozovat autobusové linky, v TIR centru vám pomůžeme najít autobus dle vašich potřeb. Nabízíme prodej autobusů i pronájem autobusů.