Navigace

Na co si dát pozor při nákupu ojetého tahače, přívěsu a autobusu?

Nákladní vozy a autobusy rozhodně nejsou nijak levnou záležitostí. Obzvláště ty nové. Existují ale i jiné možnosti. Vůz si pronajmout, nebo si ho koupit z druhé ruky. I při uzavírání takovéhoto obchodu je však na místě obezřetnosti. Na co si obzvláště dát pozor?

Při nákupu nákladního vozu, autobusu, dodávky, tahače či přívěsu postupujte v podstatě stejně jako při nákupu osobního vozidla v autobazaru.

Cenově dostupnější, ale rizikovější

Ojetá vozidla včetně těch užitkových a nákladních jsou sice cenově dostupnější, ale také rizikovější. Nevíte, kdo je před tím řídil, jak s nimi nakládal a co celkově mají za sebou. Z tohoto důvodu je vhodné si ke koupi nákladního vozu z druhé ruky přizvat odborníka, který v první řadě zkontroluje technický stav vozidla. Ten je přitom při koupi ojetiny důležitější než počet najetých kilometrů. Nákladní vozidla s velkým počtem najetých kilometrů, jimž byla věnována patřičná péče, na tom mohou být lépe, než ta zanedbávaná, která po většinu roku stála v garáži.

Požádejte o zkušební jízdu

Hodně o technickém stavu vozidla prozradí zkušební jízda. Dobrým zdrojem informací je zvuk motoru. Na ten se zaměřte již při samotném startování. Nejenom na zvuk samotný, ale i délku startování. Motor by bez přidání plynu měl nastartovat na první pokus. Příčinou pomalého startování může být spousta poruch. Při samotné jízdě sledujte rychlost zahřívání chladící kapaliny. Překročí-li devadesát stupňů, vozidlo nekupujte.

Zkontrolujte VIN kód

Při jízdě také sledujte chování volantu. Jeho chvění, a to i během jízdy bez brzdění, mohou způsobovat vadné nebo nevyvážené pneumatiky. Ale také mnohem vážnější poruchy. Důležitá je také kontrola VIN kódu, tedy hlavního identifikátoru vozidla, který se dá srovnat s naším rodným číslem. Tím jsou označeny všechny vozy – osobní, nákladní, autobusy i motocykly. Toto číslo musí figurovat v celém vozidle, jeho servisní knížce a technickém průkazu.