Navigace

Nejrychlejší tahač světa má Volvo, jmenuje se Iron Knight

The Iron Knight společnosti Volvo Trucks je nejrychlejším tahačem na světě rovnou dvakrát. Překonal totiž rychlostní rekord v kategoriích na 500 a 1000 m. Na špici se přitom drží už několik let, stále nebyl překonán.

Tento lamač rekordů je v každém ohledu speciální. Vše kromě motoru a převodovky I-Shift Dual je vyráběno na míru, nikoliv sériově. Vůz má výkon 2400 koní, točivý moment 6000 Nm a hmotnost 4,5 t. Poměr výkon-hmotnost je tedy nad 0,5 hp/kg (hp značí koňskou sílu, horse power).

Díky čemu je nejrychlejší tahač světa tak rychlý?

Kvůli snížení hmotnosti vozidla omezili elektroniku na minimum. Software byl přeprogramován na vysoký výkon. Kabina má aerodynamicky optimalizovaný tvar a je vyrobená ze skelných vláken. A konečně, boční stěny mají velké otvory pro přívod vzduchu, aby byl dobře chlazen motor.

Iron Knight (česky Železný rytíř) je držitelem rychlostního rekordu na 1000 metrů, kdy dosáhl času 21,29 sekundy a průměrné rychlosti 169 km/h. Vzdálenost 500 m zvládl překonat za 13,71 sekundy při rychlosti 131,29 km/H. To jen ukazuje, že převodovka I-Shift Dual má obrovský potenciál a nezklame ani v extrémních podmínkách.

Švédský rekord se švédským řidičem nejrychlejšího tahače světa

Jízda, na které padl rekord, byla provedena na uzavřené zkušební dráze na severu Švédska. Záběry samozřejmě přezkoumala FIA, mezinárodní asociace motoristického sportu.

Za volantem Železného rytíře seděl Boije Overbrink, švédský závodník s více než 30 lety zkušeností, který se v roce 1994 stal mistrem Evropy v závodech tahačů.

Volvo Trucks Iron Knight se dá popsat jediným slovem: dokonalost. Je krásný na pohled, a jakmile sešlápnete plynový pedál, nabídne bezkonkurenční výkon.

V naší nabídce sice Železného rytíře nenajdete, ale máme celou řadu rychlých strojů. Podívejte se na naši nabídku tahačů.