Navigace

Tatra chystá náklaďák s vodíkovým palivovým článkem

Snaha o ekologičtější dopravu se nevyhýbá ani nákladní dopravě. Také ta se musí vypořádat se závazky uhlíkové neutrality a zpřísňujícími se emisními normami. Všechno tohle si vyžaduje naprosto nová řešení, je třeba experimentovat. A experimentů v této oblasti se nebojíme ani u nás v Česku.

Do konce dekády se emise oxidu uhličitého pro nákladní vozidla musí snížit o 30 % ve srovnání s rokem 2019, nákladní vozidla se spalovacími motory se přestanou vyrábět do roku 2040. Jaký pohon je nahradí? Zatím se testují prototypy.

Tatra Trucks bude vyvíjet elektromobil s vodíkovým palivovým článkem

Radomír Smolka, ředitel výzkumu a vývoje Tatra Trucks, v rozhovoru pro Český rozhlas podotkl, že spalovací motor možná nemá šanci na život, pokud budou emise nastaveny velmi přísně. I to je důvod, proč se Tatra Trucks spojuje s firmou DEVINN, Centrem výzkumu Řež ze Skupiny Ústavu jaderného výzkumu a Vysokou školou chemicko-technologickou s cílem vyvinout prototyp elektromobilu s vodíkovým palivovým článkem. Hotový by měl být v roce 2023.

Vývoj financuje grant Technologické agentury (TA ČR), jde o částku ve výši 36 milionů korun, která pochází z programu TREND. Tento program je určen na zvýšení mezinárodní konkurence schopnosti firem a přechod na průmysl 4.0.

Vodíkové technologie v nákladní dopravě se posouvají

V minulosti bránila přechodu nákladních automobilů na elektrický pohon nedostatečná hustota baterií. Vše se ale postupně vyvíjí a oddělení Vodíkových technologií ÚJV již s vodíkovými technologiemi pracuje přes 10 let. Po tak dlouhém výzkumu si troufá říct, že náklaďák na vodík obstojí a dokáže plně nahradit ta s fosilním spalovacím motorem.

Dokonce by měla přinést některé výhody oproti elektromobilům jako rychlejší tankování a delší dojezd. Tatra nicméně udržuje při životě i hybridní pohon kombinující spalovací motor a elektromotor.

Hledáte nákladní vůz, na nějž je spolehnutí? Na vodíková nákladní auta si ještě budeme muset počkat, ale mezitím se podívejte na naši nabídku nákladních vozů se spalovacím motorem.