Navigace

Volvo Trucks se snaží elektrifikovat značnou část přepravy zboží

V letošním roce uvede společnost Volvo Trucks do prodeje celkem tři vysoce výkonné plně elektrické modely. Věří, že nastává ten správný čas pro elektrifikaci těžké silniční dopravy.

V letošním roce uvede společnost Volvo Trucks do prodeje celkem tři vysoce výkonné plně elektrické modely. Věří, že nastává ten správný čas pro elektrifikaci těžké silniční dopravy.

Elektrická nákladní vozidla společnosti Volvo dokážou uspokojit celou řadu přepravních potřeb. V EU může být podle společnosti elektrifikována již polovina veškeré nákladní dopravy, národní i mezinárodní přepravci o elektrická vozidla projevují nemalý zájem. Chtějí se chovat šetrněji k přírodě, o čistší životní prostředí mají navíc zájem i jejich zákazníci.

Tři nová nákladní vozidla v portfoliu

Tři modely, jež budou plně elektrické, jsou:

  • Volvo FH pro meziměstskou přepravu,
  • Volvo FM pro lokální i regionální distribuci,
  • Volvo FMX pro přepravu ve stavebnictví.

Všechny mají dojezd až 300 km, kapacitu baterie až 540 kWh, max. točivý moment 2400 Nm a hmotnost soupravy až 44 tun. Tím se liší od předchozích elektromodelů FE s hmotností 27 tun a FL s 16 tunami.

Pro Evropu se tyto tři modely začnou vyrábět v druhé polovině příštího roku.

Cíle Volvo Trucks jsou smělé

Roger Alm, prezident Volvo Trucks, uvedl, že jejich cílem je elektrifikovat nákladní dopravu v Evropě i dalších částech světa. Stanovili si vlastní milník, do roku 2030 chtějí, aby elektrovozidla tvořila polovinu jejich prodejů.

Zákazníkům se snaží přechod na elektrifikovanou přepravu co nejvíce usnadnit, nabízí kompletní ekosystém s financováním, údržbou a servisem.

Plány do budoucna jsou dané

Do roku 2030 je tedy cílem zvýšit prodeje elektrifikovaných modelů, ale co dál? Cílem je vyvinout nákladní vozidla, jež by byla schopná ujet mnohem delší vzdálenosti na jedno nabití. Volvo Trucks toho chce dosáhnout vodíkovými palivovými články. Vozidla s těmito palivovými články chce začít prodávat ve druhé polovině tohoto desetiletí. I ta by mohla být významným milníkem a důvodem, proč více přepravců elektrifikuje nákladní dopravu.

Podívejte se také na naši nabídku nákladních vozů Volvo Trucks.