Navigace

Nová generace MAN TG šetří až 8,2 % paliva

Je to už rok, co MAN představil novou generaci nákladních vozidel řady TG. Dodnes je vnímána jako jasný krok kupředu.

Je to už rok, co MAN představil novou generaci nákladních vozidel řady TG. Dodnes je vnímána jako jasný krok kupředu. Největší prioritou při vývoji této nové řady totiž bylo snížení spotřeby paliva. Povedlo se to na výbornou, MAN TG nové generace šetří až 8,2 % spotřeby paliva.

MAN TG je tedy opět o něco efektivnější než předešlá řada. Nejde přitom pouze o tvrzení výrobce, nižší spotřebu paliva potvrdil i test TÜV Süd.

Spravedlivý test s trasou odpovídající evropské dálkové dopravě

Test TÜV Süd spočíval v ujetí trasy dlouhé 684 km. Soupeřily na ní nový MAN TGX 18.470 Euro 6d a starší MAN TGX 18.460 Euro 6c. Trať měřila jen 342 km, ale jela se dvakrát, aby byl test objektivnější. Mezi dvěma jízdami se totiž měnili řidiči i návěsy. Trasa byla vybrána tak, aby její profil odpovídal charakteru silnic evropské dálkové dopravy.

Test potvrdil, co uváděl výrobce. Nový MAN TGX při něm skutečně spotřeboval průměrně o 8,2 % méně paliva než starší MAN TGX.

Úspory se dosáhlo díky novému designu i pohonné soustavě

Co je v nové generaci vylepšeného? Základem je výjimečně hospodárný motor s emisní specifikací Euro 6d, optimalizovaná hypoidní náprava a dlouhý stálý převod 2,31. Změny se dočkal i tempomat MAN EfficientCruise, který dostal řadu nových funkcí. Mezi ně patří třeba Dynamické plachtění, které šetří palivo střídáním akcelerace s jízdou na volnoběžné otáčky.

Vylepšen byl i design, který je nyní aerodynamičtější. Štíhlá vnější zrcátka zajišťují menší čelní plochu, aerodynamické prvky na panelu vepředu zlepšují proudění vzduchu do motoru a k chladiči.

Naučit se jezdit úsporně je hračka

Vozidla jsou vybavena balíčkem služeb MAN Essentials, které vyhodnocují data o jízdě. Volitelný MAN Perform analyzuje efektivitu a vytváří podklady pro MAN CoDriver – koučování řidiče. Díky tomu je snadné využít potenciál úspor, které nová generace MAN TG nabízí.

Chcete kvalitu vozů MAN zažít na vlastní kůži? Můžete si vybrat z nabídky tahačů či nákladních vozů od značky MAN.