Navigace

Iveco Evadys je model autobusu s univerzálním využitím

Doba koronavirová je nejistá, nikdo neví, co se bude dít dál a jaký to bude mít dopad na turistický průmysl. Možná i proto někteří experti předvídají renesanci víceúčelových autobusů.

Doba koronavirová je nejistá, nikdo neví, co se bude dít dál a jaký to bude mít dopad na turistický průmysl. Možná i proto někteří experti předvídají renesanci víceúčelových autobusů.

Víceúčelové autobusy totiž najdou své využití vždycky. Dají se s nimi vytížit linkové spoje, ale zvládnou i krátké turistické cesty do zahraničí. Jedním z takových autobusů je právě Evadys, jejž značka Iveco uvedla na trh v roce 2016 a jehož produkce probíhá v České republice, v závodu ve Vysokém Mýtě. Iveco Evadys je zvláště vhodný na cesty s častými zastávkami, zároveň však nabízí naprosté pohodlí pro cestující i dost místa na zavazadla.

Autobus Evadys v číslech

Univerzální autobus měří 12 metrů na délku, 2,55 do šířky a je téměř 3,5 m vysoký. Pohání jej šestiválec Cursor 9 o výkonu 294 kW a v nabídce je s manuální, robotizovanou i automatickou převodovkou. Zvýšená konstrukce celého vozidla poskytuje dostatek prostoru v zavazadlových schránách — přes 10 m3.

Bezpočet konfigurací dle přání

Dvounápravový autobus nabízí na výběr z 15 různých uspořádání sedadel a v návaznosti na tom také tři typy dveří. Střední dveře mohou být jednokřídlé, s WC umístěným uprostřed vozidla, případně dvoukřídlé, umožňující přistavit rampu pro vozíčkáře.

Na přání lze rovněž zajistit luxusnější sedadla, zabudovanou ledničku, kuchyňku či kávovar. Pro zvýšení komfortu cestujících lze autobus vybavit LCD monitory, USB porty a připojením k Wi-Fi.

Bohatá výbava už v základní konfiguraci

Evadys se může chlubit snadným ovládáním, ergonomicky řešeným pracovištěm řidiče, ale i aktivními a pasivními bezpečnostními systémy, jako je ABS, ASR, ESP nebo LDWS. Dlouhou životnost karoserie zajišťuje speciální antikorozní úprava. Okna u cestujících jsou vybavena dvojitými izotermickými skly, řidič navíc může to své ovládat elektronicky. Pro bezpečnost pasažérů je prostor pro cestující vybaven nepřímým LED osvětlením.