Navigace

Intuitivní ovládání nákladních vozidel MAN získalo Red Dot Award

Prestižní ocenění v kategorii Design a komunikace si nová generace automobilů MAN vysloužila za praktický a uživatelsky přívětivý design pracoviště řidiče.

Prestižní ocenění v kategorii Design a komunikace si nová generace automobilů MAN vysloužila za praktický a uživatelsky přívětivý design pracoviště řidiče.

24 členů mezinárodní poroty zaujalo zejména uspořádání pracoviště s ohledem na potřeby řidiče, rozmístění displejů a ovládacích prvků, ale i celá hlavní myšlenka projektu vozidel MAN nové generace.

Vše se točí kolem řidiče

Během vývoje nové generace vozidel MAN se od teorie přišlo ke skutečné praxi. MAN chtěl vyvinout vozidla, v nichž bude pracoviště řidiče přesně odpovídat jeho potřebám, bude snadno ovladatelné, intuitivní a v maximální možné míře bezpečné. A jak se nejlépe dozvědět, co skutečně řidič potřebuje? Stačí se zeptat!

A přesně to MAN udělal: do procesu vývoje a designu pracoviště zapojila společnost skutečné řidiče, a to více než 700. Do výsledného konceptu pak firma zapojila nejen jejich návrhy a připomínky, ale i výsledky testů na zkušební dráze, jízd na simulátoru a modelových studií.

Výsledek spolupráce stojí za to

Výsledný koncept pracoviště je navržen tak, aby řidič nemusel odvádět pozornost od dění na silnici: vizuální informace jsou proto umístěné přímo tak, aby je šlo přečíst bez uhýbání očima z vozovky. Veškeré ovládací prvky jsou pak pohodlně dosažitelné přímo ze sedadla a součástí pracoviště je i 12,3” displej informačního a navigačního systému. Myšleno bylo i na pohodlí a důležitost odpočinku: funkce komfortu a zábavy lze ovládat dálkově přímo z lůžka.

Red Dot Award a jeho význam

Red Dot je prestižní designové ocenění, udělované každoročně v německém Essenu již od roku 1955. Každý rok se o titul utká více než 18 000 přihlášených prací a konceptů, což dělá z Red Dot jednu z největších designerských soutěží na světě.