Navigace

Nejsilnější 13litrový motor Scania osedlává plných 540 koní

Motor DC13 166 je již pátý v řadě 13litrových motorů této značky. Přesto, že se jedná jen o šestiválec, nabízí úctyhodný výkon až 540 koňských sil.

Motor DC13 166 je již pátý v řadě 13litrových motorů této značky. Přesto, že se jedná jen o šestiválec, nabízí úctyhodný výkon až 540 koňských sil.

Ačkoliv tahače s osmiválcem jsou impozantní, ne každý si je může dovolit a nehodí se pro každou práci. Nový šestiválec s výkonem 397 kW (2700 N.m) je ve srovnání s motorem V8 levnější, lehčí a také úspornější. Scania tak nabízí řešení pro všechny, kdo potřebují vysoký výkon při nižší hmotnosti, případně potřebují vybalancovat zatížení přední nápravy.

Nový třináctilitrový motor tak využijí jak menší městští dopravci, kteří dbají na nízkou spotřebu paliva, tak i například vozidla pro přepravu dřeva. Řadu třináctilitrových motorů s ním tvoří čtyři jeho slabší předchůdci o síle 370, 410, 450 a 500 koní.

Co se týče použitých technologií se nová DC13 nejvíce podobá svému 500koňovému předchůdci. Stejné je například robustní turbodmychadlo s pevnou geometrií, jež využívá místo radiálních ložisek ložiska kuličková.

Stejně jako všechny ostatní motory Scania je i DC13 166 mimořádně výkonná a hospodárná. Točivý moment 2 700 Nm již od 1 000 ot/min umožňuje cokoliv mezi rychlou změnou převodových stupňů a prací v nízkých otáčkách.

Vynikající hodnoty vykazuje motor i co do spotřeby paliva. Poměr výkonu a hmotnosti rovněž přispívá k výborné provozní ekonomice, kterou ještě vylepšují další služby Scania, například smlouvy o údržbě s flexibilními plány.