Navigace

Co zpříjemňuje a ulehčuje řidičům kamionů jejich práci?

Řidiči dálkové přepravy stráví ve svém pojízdném domově často i několik týdnů. Je proto jen logické, že chtějí mít v kabině maximum pohodlí a v rámci možností alespoň trochu útulno. Výrobci kamionů a tahačů jsou s nimi zajedno a vylepšují proto interiéry kabin řadou užitečných doplňků i funkcí, často dostupných už v základní výbavě, nebo případně doobjednatelných. Tyto vychytávky se netýkají jen řidičova pohodlí, ale často i jeho bezpečnosti.

Řidiči dálkové přepravy stráví ve svém pojízdném domově často i několik týdnů. Je proto jen logické, že chtějí mít v kabině maximum pohodlí a v rámci možností alespoň trochu útulno.

Výrobci kamionů a tahačů jsou s nimi zajedno a vylepšují proto interiéry kabin řadou užitečných doplňků i funkcí, často dostupných už v základní výbavě, nebo případně doobjednatelných. Tyto vychytávky se netýkají jen řidičova pohodlí, ale často i jeho bezpečnosti.

Sedadlo je základ

Valná většina pracovního času v životě řidiče se odehrává právě na sedadle. To by mělo být ergonomicky tvarované, odpružené a opatřené potahem z příjemného materiálu. Možnosti však sahají ještě dále: k sedadlům s masážní funkcí nebo potahům z pravé kůže.

Prostor nejen pro spánek

Kromě času stráveného na sedadle potřebuje řidič i nějaký prostor pro odpočinek, relaxaci a doplnění energie. Co do odpočinku hraje prim pochopitelně postel, která je u některých výrobců dostupná i v nadstandardních rozměrech a opatřená kvalitními matracemi z chytrých materiálů.

Další důležitou věcí jsou úložné prostory, a to jak na oblečení a osobní věci, tak i na potraviny – stavět v restauracích si totiž řidiči nejen z časových důvodů nemohou dovolit každý den. Téměř každá kabina tahače je proto dnes vybavena ledničkou a v mnoha nechybí ani mikrovlnka. V některých luxusnějších kabinách můžete rovněž najít kávovar, malé umyvadlo s tekoucí vodou nebo zabudovaný trezor.

Mezi další, nikoliv nezbytně nutné, ale rozhodně příjemné vybavení kabiny může patřit třeba otočné sedadlo spolujezdce, které ve spolupráci se sklápěcím stolečkem vytvoří celkem přívětivou iluzi malého obývacího pokoje.

Hned několik výrobců má na zřeteli i řidičovu fyzickou kondici, a tak do svých kabin zabudovali i možnost miniaturního fitness centra, díky které si řidiči mohou protáhnout ztuhlé svaly.

Elektronické vychytávky

Elektronika dominuje dnešní době, a to i ve světě řízení kamionů. Kabiny proto bývají vybavené rozličnými navigačními a komunikačními systémy, televizory s plochou obrazovkou, kvalitními audio soustavami, inteligentními systémy klimatizace, připojením k internetu a někdy dokonce vlastní satelitní anténou s přijímačem.

Stále vyspělejší funkce

Z funkcí, které řidiči usnadňují jeho práci, je dnes už samozřejmostí tempomat, vyhřívaný volant, ale také vyhřívaná zpětná zrcátka a čelní sklo. Dostupné je ale také vyhřívání či odvětrávání sedadla řidiče, stejně jako speciální bezpečnostní asistent, který zabraňuje mikrospánku.

K dispozici je i spousta dalších asistentů, jež se starají o bezpečnost jízdy. Je to například asistent pro zachování jízdního pruhu, brzdový asistent, zabraňující vozidlu najet na překážku, zabudované palubní počítače anebo nejrůznější systémy, které propojují vozidlo nejen s vozovým parkem a jeho operátory, ale také třeba se servisem.