Navigace

Čínská automobilka BYD a její produkce

Čínská společnost BYD není žádný drobeček – naopak: jde o celosvětově největšího výrobce elektrických automobilů, co do počtu prodaných kusů.

Čínská společnost BYD není žádný drobeček – naopak: jde o celosvětově největšího výrobce elektrických automobilů, co do počtu prodaných kusů.

Výrobní spektrum automobilky BYD čítá vše od osobních automobilů přes autobusy městské hromadné dopravy, dálkové autobusy, nákladní automobily a užitková vozidla komunálních služeb, přes vysokozdvižné vozíky, tahače pro letiště a přístavy až po jednokolejnou vlakovou dopravu. Všechna vozidla i vozítka bez výjimky na elektrický pohon.

Něco málo z historie

Společnost vznikla již roku 1995, ale tehdy se ještě věnovala pouze výrobě a výzkumu i vývoji baterií. Na automobilový trh vstoupil BYD až s rokem 2003, kdy uvedl své první kompaktní elektricky poháněné osobní auto. O šest let později rozšířila firma své výrobní portfolio i o autobusy, jež se z celkem 300 měst po celém světě prohánějí například Londýnem.

Dnes má společnost přes 30 výrobních základen a průmyslových parků, rozmístěných po celém světě a čítajících celkovou rozlohu 18 000 000 m2. Evropskou výrobní síť tvoří továrny a pobočky v Holandsku, Velké Británii, Francii a Maďarsku, které se stalo centrem výroby autobusů a nákladních vozidel BYD.

Autobusy značky BYD

BYD vyrábí hned několik modelových řad autobusů, mezi které patří autobusy hromadné dopravy z více než 30 evropských metropolí, a to včetně londýnských doubledeckerů. Na výběr je zde od krátkých, 8,7metrových modelů, až po 18metrové harmonikové autobusy.

V nabídce ale nechybí ani autobusy, určené k dálkové dopravě, s dojezdem na jedno nabití 200 km.

Vysokozdvižné vozíky a ještěrky

Mezi další produkty, které jsou od značky BYD dostupné i v evropských zemích, patří zejména vysokozdvižné vozíky a jejich různé mutace, určené pro operování na letištích, ve skladovacích halách anebo v přístavech.

Elektrická nákladní auta

Z modelů nákladních aut jsou zatím bohužel všechny dostupné pouze pro americký trh. Tam ale slaví obrovské úspěchy: především s modelem Class 8 Day Cab, který disponuje výkonem 483 koňských sil a dojezdovou vzdáleností na jedno nabití 200 km.

Zbytek flotily pak tvoří ještě jeden klasický nákladní vůz, označený Class 6 truck, letištní tahač BYD 8Y a dvě vozidla, určená na svoz komunálního odpadu.