Navigace

DAF po rekonstrukci opět otevřel své muzeum

Po dlouhých 18 měsících renovačních a stavebních prací se koncem listopadu v holandském Eindhovenu opět otevřelo muzeum značky DAF.

Po dlouhých 18 měsících renovačních a stavebních prací se koncem listopadu v holandském Eindhovenu opět otevřelo muzeum značky DAF.

Se svými 60 000 návštěvníky ročně (a ambicí dotáhnout to na plných 80 000) je jedním z nejoblíbenějších muzeí celé oblasti. Oficiálně jej slavnostně znovuotevřel člen nizozemské královské rodiny, profesor Pieter van Vollenhoven, který na akci přijel ve svém vlastním DAF Pony – unikátním vozidle, jehož bylo vyrobeno pouhých 15 kusů.

Celá rekonstrukce se odehrála za mohutného přispění 160 dobrovolníků, povětšinou bývalých zaměstnanců montážních linek DAF, kteří sice odešli do penze, ale na svou firmu jsou velmi hrdí, a i po dokončení rekonstrukcí budou pracovat jako zaměstnanci muzea.

Co je v muzeu k vidění

V muzeu můžete spatřit celou historii značky DAF, od jejího založení v roce 1928. V přízemí muzea najdete stylizované náměstí z 30. let i s dobovými obchody a hospůdkou. Nechybí samozřejmě ani sbírka různých typů motorů nebo slavných modelů značky DAF, včetně toho, s nímž jezdila Jackie Kennedy na nákupy.

Milovníky rychlé jízdy potěší vystavená sbírka vozidel F3 nebo závodních modelů na rally. Mimořádně zajímavá je také kolekce prototypů, jež nikdy nešly oficiálně do výroby.

Co se změnilo

Rekonstrukce muzea se týkala hlavně vstupní části, která nyní disponuje vzdušným atriem, renovovanou restaurací a novým obchodem se suvenýry. Ještě důležitější změna je však úplně nové výstavní křídlo o celkové ploše 1 100 m2, na kterém najdete všechny tahače i další užitkové vozy, jež psaly historii značky DAF.