Navigace

Sci-fi kamion přijel na brněnský veletrh

Návštěvníci mezinárodního strojírenského veletrhu, který se konal letos na začátku října v Brně, mohli na vlastní oči spatřit futuristický model tahače, navrženého nedávno zesnulým fenomenálním designerem Luigim Colanim.

Návštěvníci mezinárodního strojírenského veletrhu, který se konal letos na začátku října v Brně, mohli na vlastní oči spatřit futuristický model tahače, navrženého nedávno zesnulým fenomenálním designerem Luigim Colanim.

Ačkoli byl tento prototyp navržen již v průběhu minulého století, působí i dnes trochu jako mimozemská kosmická loď z budoucnosti. Slavný designer se při jeho navrhování nechal inspirovat přírodou – najdete na něm tedy především organické, oblé tvary a křivky. I přesto (nebo spíš právě proto) je truck sestaven tak, že ve srovnání s ostatními vozy s podobnými parametry dokáže ušetřit až 40 % paliva: a to jen díky aerodynamice tvarů.

Sériová výroba se nikdy nekonala

Ačkoli Colani obešel se svým futuristickým návrhem hned několik z předních světových výrobců kamionů, žádný z nich nestál o to, udělat z prototypu sériově vyráběný model. Právě to je důvodem, proč těchto kamionů jezdí po celém světě jen 7 – a všechny slouží jako showroom trucky, k předvádění produktů, služeb či technologií rozličných firem.

Co pohání Colani truck?

Tento vesmírně vyhlížející model není poháněn ani silou vůle, ani energií z antihmoty. V Colaniho kamionu najdete 4ventilový, 6válcový dieselový vzduchem chlazený motor s přímým vstřikováním, objemem 12,6 litru a výkonem od 381 do 530 koní. Ze všech 7 kousků, které brázdí silnice různě po světě, je jich část postavena na podvozku Mercedes Benz a zbytek jezdí na podvozcích DAF.

Všestranný umělec

Otec futuristického kamionu se neomezoval jen na design nákladních automobilů: spolupracoval například s automobilkami Alfa Romeo, Fiat, Lancia, Volkswagen nebo BMW a navrhl také jeden z vozů formule 1. Dále jej jeho kariéra zavedla i do světa designu letadel, fotoaparátů, bankovních terminálů, klavírů, potřeb do kuchyně, kostýmků pro letušky i uniforem hamburské policie.