Navigace

Kamiony možná vůbec nebudou o nedělích smět na silnice

Ještě nyní se mohou o nedělích kamiony prohánět po českých silnicích až do 13 hodin. Brzo by tomu ale už mohlo být jinak.

Ještě nyní se mohou o nedělích kamiony prohánět po českých silnicích až do 13 hodin. Brzo by tomu ale už mohlo být jinak. Ministerstvo vnitra podalo návrh k úpravě silničního zákona, který by časy zákazu přizpůsobil našim třem sousedům: Rakousku, Německu a Slovensku. Tam kamiony na silnice nesmí od sobotní půlnoci až do nedělní 22. hodiny.

Podle ministerstva se díky sjednocení zákazů údajně uvolní odstavná místa, kterých v České republice chybí přibližně 1500. Ta u dálnic bývají často přeplněná, ve městech je většinou nikdo nechce, takže se odsouvají do průmyslových zón, a soukromých truck parků je jako šafránu. I proto vznikají různé online databáze s vytipovanými místy, kde mohou kamiony zůstat zaparkované přes noc a bez problémů.

Výjimky ze zákazu

Zmíněný zákaz jízdy vozidel nad 7,5 tuny se nebude týkat úplně všech. Výjimku dostanou společnosti, které vozí třeba potraviny, poštu, pohonné hmoty nebo živá zvířata. Ve hře je pak i možnost, že řidiči s místem vykládky v ČR by mohli svou jízdu dokončit i v časech zákazu. V ostatních případech by řidičům za porušení zákazu jízdy hrozila pokuta až do výše 5 000 Kč.

Co na to přepravci?

Ani řidiči, ani přepravní firmy z návrhu ministerstva nijak nadšeni nejsou. Rozšíření zákazu podle nich situaci na odpočívkách nezlepší, naopak spíše ztrpčí život řidičů.