Navigace

Představujeme miniaturní Mercedes Actros GigaSpace jako tahač aut

Dárek to sice může být naoko pro syna či synovce, ale všichni dobře víme, že s takovýmto mazlíkem si umí nejlépe hrát velcí chlapi. Takže ve výsledku bude nakonec synek ještě rád, že si na tento skvost bude smět vůbec sáhnout.

Řeč je konkrétně o precizním modelu tahače Actros GigaSpace, zmenšeném v měřítku 1:18 a designovaném jako tahač na auta. Na konstrukci modelu se podílel Mercedes a společnost NZG, která rozhodně není nováčkem v oboru.

Jako opravdový do posledního šroubku

Zmenšený tahač váží plných 10 kg a na délku má 130 cm. Díky relativně velké velikosti si mohli tvůrci vyhrát s jednotlivými komponenty až do posledního detailu. Tahač tvoří 167 zinkových, 80 plastových a 32 leptaných dílů, spojených pomocí 225 šroubků a sponek.

Plošiny na rampách jsou vyrobené z vysoce odolného kovu a mají přesně stejné rozmístění otvorů, systém pojistek proti pádu i posouvání jako skutečný tahač Actros. Nechybí ani možnost otevření dveří a nahlédnutí do kabiny, stejně jako možnost prohlédnout si motor.

Aby měl tahač co vozit

Aby nebylo tahači na auta smutno, nabízí Mercedes rovněž zmenšené modely osobních aut, která se na tahač dají naložit. Modely mají stejné měřítko jako náš tahač, takže sedět budou perfektně. Pokud vaše srdce zahořelo a rozhodli jste se malý tahač pořídit, připravte si zhruba 16 000 Kč. Osobní auta jakožto náklad vašeho tahače vás vyjdou kolem 2 000 Kč za kus.

Pár slov o originálu

Mercedes představil první model Actros, určený pro dálkovou těžkou přepravu již v roce 1995. Kvalita se nezapře, takže tento model dosáhl velké obliby v relativně krátkém čase. Zatím nejnovější verze Actros je z roku 2012. Spojuje v sobě vysokou efektivitu, nízké provozní náklady a varianta GigaSpace přidává navíc ještě extra pohodlí, a to i pro dva řidiče.