Navigace

Volvo představuje plně elektrický kamion pro severoamerický trh

Zhruba v polovině prosince představila švédská automobilka Volvo trucks první fotografie plně elektrifikovaného kamionu, určeného pro severoamerický trh. Jmenuje se Volvo VNR Electric a již letos ho automobilka předvede v Kalifornii. Prodej pak odstartuje příští rok.

Zhruba v polovině prosince představila švédská automobilka Volvo trucks první fotografie plně elektrifikovaného kamionu, určeného pro severoamerický trh. Jmenuje se Volvo VNR Electric a již letos ho automobilka předvede v Kalifornii. Prodej pak odstartuje příští rok.

Pohon Volvo VNR Electric bude založen na úplně stejném principu, jaký pohání aktuální elektrický model kamionu určený pro Evropu, tedy Volvo FE Electric. Ten představila automobilka již loni v květnu a s letošním rokem spustí jeho prodej.

Technická specifikace je zatím neodhalená

Plné technické detaily jako je síla motoru nebo dojezdová vzdálenost Volva VNR Electric si zatím vedení Volvo Trucks nechává pro sebe. Patrně se však nebudou o mnoho lišit od Volva FE Electric, které slibuje až 370 kW/850 Nm a dojezdovou vzdálenost 200 km.

Zelená má zelenou

Kamion VNR Electric je zamýšlen pro městskou a regionální rozvážku na kratší vzdálenosti. Jeho obrovská výhoda spočívá právě v ekologickém pohonném systému: Jelikož je jeho provoz tišší než u nákladních aut se spalovacími motory a na rozdíl od nich nevypouští do vzduchu žádné škodliviny, bude moci vyrazit na silnice i v nočních nebo brzkých ranních hodinách.

Volvo VNR Electric je v podstatě výsledek partnerského projektu, známého pod zkratkou LIGHTS (projekt za ekologičtější nákladní dopravu). Na projektu spolupracuje Volvo Group, kalifornská agentura pro kvalitu ovzduší a průmysloví lídři v oblasti dopravní a elektrické infrastruktury. Za projekt Volvo LIGHTS byli dokonce odměněni částkou 44,8 $.