Navigace

Hybridní Scania

Nová generace hybridních nákladních aut Scania navazuje na své o tři roky starší předchůdce a je přímo určena do městského provozu.

Scania uvádí na trh nové hybridy a plug-in hybridy

Nová generace hybridních nákladních aut Scania navazuje na své o tři roky starší předchůdce a je přímo určena do městského provozu. V oblasti rozvážek a stavebnictví bude tento hybrid využitelný i pro noční jízdu po městě, a to bez překročení hlukových limitů.

Nákladní hybrid do města

Scania myslela především na společnosti, realizující rozvážky po městech, případně i na oblast stavebnictví. Nový hybrid má totiž mimo jiné elektromotor, se kterým lze dojet až 10 km, a to úplně bez emisí a hluboko pod hlukovou hranicí 72 dB(A), což je limit Evropské iniciativy za tichá nákladní vozidla Quiet Truck. Hybridní Scania bude k dispozici jak pro rozvážková nákladní vozidla, tak i pro městské sklápěče nebo vozidla zajišťující údržbu veřejné infrastruktury.

Hybridní pohon a jeho variace

Scania hybridy jsou osazeny přeplňovaným vznětovým pětiválcem Scania DC09 o výkonu 206 kW (280 k), 235 kW (320 k) nebo 265 kW (360 k). Ten může kromě motorové nafty spalovat i HVO (hydrogenovaný rostlinný olej) nebo bionaftu. V případě použití výše zmíněných biopaliv bude možné dosáhnout snížení emisí CO2 až o 92 %. Vznětový motor může pracovat i souběžně s elektromotorem o výkonu 130 kW (177 k) s točivým momentem 1 050 Nm.

Využitelná kapacita lithium-iontového akumulátoru dosahuje 7,4 kWh, což zajišťuje jeho dlouhou životnost. Nákladní hybridy Scania jsou vybavené i elektrickým posilovačem řízení a elektrickým kompresorem brzd. Právě díky tomu mohou jezdit i v plně elektrickém režimu, bez jakékoli podpory spalovacího motoru.