Navigace

Scania S 730 – tahač pro vaše nejmenší

Stále pátráte po tom, co nadělit svým potomkům pod stromeček? A co takhle věrnou zmenšeninu tahače Scania S 730, kterou mohou řídit už 5leté děti?

Stále pátráte po tom, co nadělit svým potomkům pod stromeček? A co takhle věrnou zmenšeninu tahače Scania S 730, kterou mohou řídit už 5leté děti?

Pravda je, že zadarmo zrovna nejsou. Popularita značky Scaled Rigs totiž stoupá raketovou rychlostí a objednávky jim chodí z celé Evropy. Kompletního miniaturního krasavce nyní seženete za více než 3 000 EUR, což je v přepočtu přibližně 77 500 Kč.

Jak to celé začalo

U zrodu originálního nápadu je automobilový nadšenec Wayne Auchmuty, který sám strávil dětství obklopen nákladními auty. Motorem jeho myšlenky na miniaturu Scanie byla Wayneova 5letá dcera – chtěl postavit přesnou repliku, kterou by i ona mohla sama řídit. Na dokonalém, a hlavně funkčním, miniaturním modelu pracoval po večerech během posledních 3 let.

Něco málo o samotném autíčku

Za vzor svého miniprojektu si Wayne vybral aktuální model tahače Scania S 730 a podklady pro jeho stavbu mu poskytlo oficiální zastoupení švédské značky pro Irsko – Westward Scania. Ačkoli je miniaturní Scania na elektrický pohon, ozve se po jejím nastartování zvuk skutečného vznětového osmiválce. 24voltová baterie, která autíčko nabíjí, jej udrží v provozu celé 4,5 hodiny.

Popularita roste

Na sociálních sítích, a vůbec v celém online světě, vzbudila miniaturní Scania doslova senzaci. Pouhé dva dny poté, co značka Scaled Rigs zveřejnila první záběry a propagační filmy tohoto vozítka, zaznamenali na svém firemním Facebooku přes 600 000 shlédnutí.