Navigace

TractEasy – robotický tahač pro průmyslové účely

Autonomní tahač, postavený na jednodílném šasi, vznikl v dílně společnosti EasyMile. Jeho maximální tažná síla je až 25 tun a dokáže se pohybovat rychlostí až 25 km/h.

Autonomní tahač, postavený na jednodílném šasi, vznikl v dílně společnosti EasyMile. Jeho maximální tažná síla je až 25 tun a dokáže se pohybovat rychlostí až 25 km/h.

Pomocník do velkých podniků

Tahač není zamýšlen pro použití na silnicích v běžném provozu. Má za úkol usnadňovat práci, čas i peníze například ve velkých výrobních závodech nebo na letištích, kde by se jeho prostřednictvím dopravovala odbavená zavazadla z terminálů k jednotlivým letadlům.

Testovací provoz v Sochaux

Aktuálně je model TractEasy v na etapy rozděleném testovacím provozu v Sochaux. Konkrétně pomáhá ve velkém výrobním závodě, kde přicházejí na svět některé typy vozů Peugeot a Opel. TractEasy zde zajišťuje dopravu mezi dodavatelskou zónou a montážní halou, což je trasa dlouhá asi 3 km, po které se pohybuje maximální povolenou rychlostí pro tento areál – 15 km/h.

Jelikož si v první etapě zkušebního provozu vedlo vozítko velmi dobře, přejde se nyní na podzim do etapy druhé. Během té se bude zdokonalovat komunikace s infrastrukturou jako jsou semafory, brány nebo úrovňové přejezdy. Pak bude TractEasy schopen zajistit logistickou smyčku přímo uprostřed výrobního areálu.

Vize do budoucna

Cílem poslední, třetí, etapy je zajistit nepřetržitý provoz dodávek dílů z dodavatelské zóny až k montážní lince. Tyto dodávky budou realizovat dva tahače TractEasy, a to už během prvního čtvrtletí roku 2019. Velkou výhodou tohoto zkušebního provozu je široká škála modelových situací, kterou závod v Sochaux nabízí – jsou zde železnice, křižovatky, závory i jednosměrky. Řešení je pak tím pádem snadno přenositelné i do jiných provozů.