Navigace

Značka Bobcat slaví 60. výročí

Už 60 let jsou s námi na světě stroje této původem americké značky, bez které si svět stavebnictví nebo i zemědělství už neumíme představit.

Už 60 let jsou s námi na světě stroje této původem americké značky, bez které si svět stavebnictví nebo i zemědělství už neumíme představit. Z jejich portfolia jmenujme především pásové i kolové nakladače s širokou škálou dostupného příslušenství. Nově přibyly i kompaktní rypadla a teleskopické manipulátory.

Příběh prvního nakladače

Historie značky Bobcat se začala psát v 50. letech v Severní Dakotě. Tam tehdy sídlil její předchůdce – společnost Melroe, která vyráběla zemědělské stroje. U zrodu prvního nakladače však byla ještě další společnost – Kellers (která se následně stala součástí Melroe). Došlo k tomu ve chvíli, kdy jeden z místních farmářů potřeboval vyčistit patrovou stodolu a chtěl si ušetřit dlouhé hodiny namáhavé a špinavé ruční práce. Kellers mu proto sestrojili jednoduchý čelní nakladač s motorem o výkonu 6 koní, který následně sklidil úspěchy nejen u okolních farmářů, ale i na zemědělských výstavách.

Cesta do Evropy

Na starý kontinent se značka Bobcat dostala v roce 1965, kdy vznikla jejich pobočka v anglickém Southamptonu. Později se připojil i výrobní závod ve francouzském Pontchâteau, který má na starost produkci teleskopických manipulátorů. A konečně v roce 2007 se přidává i hlavní výrobní závod pro celý region Evropy a Blízkého východu (EMEA) v Dobříši.

Aby měly z kulatého výročí radost i vaše děti, můžete jim z amerických stránek společnosti stáhnout originální tisknutelné omalovánky Bobcat.