Navigace

Povinná výbava u nás i ve zbytku Evropy

Od prvního října letošního roku je to u nás v Česku s povinnou výbavou trochu jinak, než tomu bylo doposud. S čím vám odpadnou starosti a co by vám naopak nemělo chybět? A na co si dát pozor při cestě za hranice?

Od prvního října letošního roku je to u nás v Česku s povinnou výbavou trochu jinak, než tomu bylo doposud. S čím vám odpadnou starosti a co by vám naopak nemělo chybět? A na co si dát pozor při cestě za hranice?

Méně je více

Nová povinná výbava nyní čítá 3 základní kusy:

  • Trojúhelník
  • Reflexní vestu
  • Lékárničku (kterou si podrobněji rozebereme níže)

Náhradní pneumatiku s vybavením potřebným k její výměně (tedy zvedák, klíč na matice atd.) s sebou mít nemusíte v případě že:

  1. Máte zajištěnou asistenční službu
  2. Máte u sebe vybavení na opravu pneumatiky (tedy těsnící pěnu a malý kompresor)

Co máte mít v lékárničce

Dobrou zprávou je, že nově už nemusíte vyhazovat celou lékárničku kvůli jednomu obvazu s prošlým datem spotřeby. Níže najdete seznam povinného vybavení lékárničky společně s údaji o trvanlivosti jednotlivých položek:

3x hotový obvaz s 1 polštářkem trvanlivost 3 roky
3x hotový obvaz se 2 polštářky trvanlivost 3 roky
1x náplast hladká cívka trvanlivost 5,5 roku
1x obinadlo škrtící pryžové trvanlivost 5 let
1x rukavice pryžové (latexové) trvanlivost 5,5 roku
1x isotermická fólie (minimálně 200 x 140 cm) trvanlivost závisí na výrobci
1x nůžky v případě antikorozní úpravy trvanlivost neomezená

Co když jedete za hranice?

I v zahraničí by měli policisté teoreticky respektovat předpisy země, kde je auto registrované. Tuto teorii však komplikuje celá řada místních nařízení a vyhlášek, takže je lepší se na cesty za hranice vybavit dle legislativy tranzitních a cílových destinací.

Albánii je povinné tažné lano, v Bulharsku musíte mít hasicí přístroj. Ten vám nesmí chybět ani v Chorvatsku, kde navíc (pokud jedete s návěsem) budete potřebovat dva trojúhelníky. Hasičák si vezměte i při cestě do Estonska, kde s sebou musíte mít i dva zakládací klíny ze dřeva či umělé hmoty. Ve Francii nesmíte za jízdy používat sluchátka ani handsfree sady a na Kypru nesmíte za jízdy jíst ani pít (naopak si na cestu po Kypru přibalte jeden výstražný trojúhelník navíc).

Lotyšsku musíte mít s sebou ne jeden, ale dokonce dva hasicí přístroje. Do Polska (stejně jako do Řecka, Turecka či Rumunska) vám bude stačit jen jeden. V Portugalsku nesmíte mít ve voze žádné on board kamery a zakázáno je tu i používání jakýchkoli antiradarů. Totéž platí ve Slovinsku a Švýcarsku, kde vás na radary nesmí upozorňovat ani navigace.

Pokud nosíte brýle nebo kontaktní čočky, musíte si při cestách po Španělsku přibalit ještě jedny jako náhradní.