Navigace

Renault Truck History

Ačkoli dnes Renault trucks vlastní švédská společnost Volvo, mají kamiony Renault ve světě stále své dobré jméno. Jejich historie se píše již od roku 1894, kdy všechno začalo ve francouzském městě Lyon.

Historie Renault truck

Ačkoli dnes Renault trucks vlastní švédská společnost Volvo, mají kamiony Renault ve světě stále své dobré jméno. Jejich historie se píše již od roku 1894, kdy všechno začalo ve francouzském městě Lyon. Nedaleko odsud, v Saint-Priest má Renault svoji základnu až dodnes.

Průkopník z Lyonu

Prvopočátek Renault trucks se datuje do roku 1894, kdy Marius Berliet navrhl a sestrojil první jednoválcový motor. O rok později už z jeho zahrady vyjíždělo první vozidlo na naftu a v roce 1909 i první náklaďák.

Průkopník z Paříže

Druhou důležitou osobou prvopočátků Renault trucks byl Louis Renault. Ten začínal v malé skromné dílničce poblíž Paříže, kde roku 1898 sestrojil první čtyřstupňovou převodovku, kterou si pak také nechal patentovat.

1914 – 1918 = počátek masové výroby

Oběma mužům paradoxně pomohla první světová válka. Objednávky se jen hrnuly a každý den opouštěly obě továrny nově vyrobená nákladní auta. Louis Renault k výrobě aut přidal i motory do letadel a v roce 1917 navrhla značka se symbolem diamantu první moderní tank. Každý den se jich vyrobilo 30 v Renaultově továrně a 16 u Berlieta.

Těžká léta po válce

Poválečná léta byla pro Berlieta i Renaulta krušná, jelikož poptávka poklesla a peněz bylo málo. I přesto ale jako první na světě představil Renault silniční tahač vybavený účinnou strojní brzdou na všechna čtyři kola. Hlavní průlom však přichází v roce 1930, kdy se objevují první vozy s dieselovými motory.

Léta fúzí

Mezi roky 1952 a 1974 se sloučily pod hlavičkou Berliet firmy Laffly, Rochet-Schneider, Camiva a Citroën Poids a na svět přichází T100 – svého času největší kamion na světě. Renault Véhicles Industries, divize Renault tak, jak ji známe dnes potom vznikla další fúzí – konkrétně společností Berliet a Saviem.

Renault trucks

Nový oficiální název Renault Trucks převzala společnost v roce 2002, tedy přesně rok poté, co se stala součástí Volvo Group.