Navigace

Daimler v Brazílii

Mercedes-Benz do Brasil, což je dceřinná firma společnosti Daimler truck, zprovoznila v brazilském Sao Bernardo do Campo snad nejmodernější montážní linku, jakou si kdo umí představit.

Nová hi-tech montážní linka Daimler trucks

Mercedes-Benz do Brasil, což je dceřinná firma společnosti Daimler truck, zprovoznila v brazilském Sao Bernardo do Campo snad nejmodernější montážní linku, jakou si kdo umí představit. Ve zcela nové montážní hale se dohromady sloučila montáž lehkých až těžkých nákladních aut a logistika příslušných dílů. Veškerá výroba je přitom vybavena nejnovějšími digitálními technologiemi a je postavena na hyperkonektivitě – digitálním propojení osob, strojů a předmětů.

Průmysl 4.0 v číslech

Věřte tomu nebo ne, digitální futuristické zlepšováky opravdu fungují. Efektivita nové montážní linky pro nákladní vozidla je v porovnání s ostatními linkami o 15 % vyšší. Kompletní logistika dílů je zase o 20 % efektivnější než u dřívější výroby, a to díky možnosti redukovat počet skladů dílů z 53 na 6 a zkrátit tak dobu skladování z 10 na 3 dny. Inovativní výrobu 4.0 chce Mercedes-Benz do Brasil rozšířit i na další své výrobní linky (montáž agregátů, výrobu podvozků pro autobusy i kabin pro nákladní vozidla).

Jak to vypadá v praxi

Vše je propojené se vším. Zaměstnanci výroby i vyšší management mají k dispozici chytrou aplikaci na mobilní telefony, gigantické cloudové úložiště a elektronicky řízené montážní mechanismy. Reakční doba ve výrobě se tak zkrátí na absolutní minimum. K výrobě nových dílů se používají 3D tiskárny, což zaručuje nižší náklady při zachování vysoké kvality. Během údržby výrobních zařízení mají navíc servisní technici k dispozici brýle s rozšířenou realitou, pomocí kterých si mohou okamžitě najít informace o každém komponentu bez zdlouhavého listování servisními příručkami.