Navigace

Elektrický tahač Tesla Semi má jít příští rok do prodeje

CEO společnosti Tesla Elon Musk představil tento futuristický nákladní elektromobil světu poprvé v listopadu loňského roku. Od té doby se již na internetu objevila řada videí, které zachycují Teslu Semi během zkušební jízdy.

CEO společnosti Tesla Elon Musk představil tento futuristický nákladní elektromobil světu poprvé v listopadu loňského roku. Od té doby se již na internetu objevila řada videí, které zachycují Teslu Semi během zkušební jízdy. Na jedno z nich se můžete podívat i vy:

Truck jako ze sci-fi filmu

Je bez debaty, že Tesla Semi zaujme již na první pohled. Její design připomíná kosmické vozítko z budoucnosti, a to obzvláště v případě černého matného provedení kabiny. Futuristický design nekončí na vnější straně – právě naopak, uvnitř kabiny je to ještě větší „odvaz“. Místo pro řidiče je přímo uprostřed kabiny. Po obou stranách jsou pak umístěny dva velké displeje, které fungují zároveň i jako zpětná zrcátka. Dalším futuristickým prvkem je pak sofistikovaný autopilot, který dokáže pohlídat jízdní pruh, autonomně brzdit a plno dalších věcí, které maximalizují bezpečnost provozu.

Co Tesla Semi dovede

Právě klíčové parametry nového nákladního elektromobilu jsou tím, co vás ohromí. Nejzajímavější je asi zrychlení, které má samotný tahač z 0 na 100 za závodních 5 vteřin. Při plném naložení (které je rovno maximálnímu povolenému limitu v USA, tedy až 36 tun) je to pak vteřin 20. Dalším plusem jsou nízké provozní náklady, údajně až o 20 % nižší než u běžných dieselových kamionů. Elektromobil se dobíjí extrémně rychle (na 80 % během pouhých 30 minut) a dojezdová vzdálenost na jedno dobití je 800 km.